Home » Posts tagged 'КОРАБ'

Tag Archives: КОРАБ

КОРАБ 2764 мнв

Голем Кораб 2764 мнв

Голем Кораб (2753 m) е највисок врв на планината Кораб, а воедно и највисок врв во Република Македонија. Врвот се наоѓа во северниот дел на планината, на границата со Република Албанија. Врвот е доста стрмен, особено кон албанската страна и изграден од тријаски варовници. Поради големата височина, во близина и во подножјето се јавуваат траги од плеистоцена глацијација: циркови, валови, морени и др. Под врвот извира Длабока Река (десна притока на Радика), на која се наоѓа водопадот Пројфел висок 133 m.

До планината Кораб се пристигнува по западната магистрала Гостивар – Дебар. Некаде околу 8 км од Маврови Анови спрема Дебар во близината на мотелот Трница или поточно кај состав Река (каде Маврвовска река се влева во Радика). Се врти десно спрема селото Ничпур и месноста Стрезимир.
Од оваа раскрсница односно состав Река се оди по макадамски пат (редовно се одржува) околу 15 км се стигнува до полициската станица Стрезимир, од полициската станица се продолжува по истиот макадамски пат кој води покрај реката Радика уште 4 км. Потоа се свртува лево спрема караулата Победа која е оддалечена од кривината 1,5 км.

Во караулата Победа се наоѓа погранична полиција и препорачливо е пред искачувањето да се пријавите и да оставите ваш контакт и кратки информации за планираната тура и фактички оттука почнува освојувањето на врвот Голем Кораб за кој ви се потребни 4-5 часа. Патеката е маркирана. На оваа планина нема планинарски дом. Доколку одлучите да поминете повеќе од еден ден тогаш е потребно со себе да понесете шатор и вреќа за спиење.

https://www.google.com/maps/dir/

KORAB MAPA

GPX

ПОВЕЌЕ

FACEBOOK

Facebook Posts

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

КАЛЕНДАР

<< Nov 2020 >>
MTWTFSS
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6