Home » НОВОСТИ » 28-мо ТРАДИЦИОНАЛНО ИСКАЧУВАЊЕ „ГОЛЕМ КОРАБ 2019“

28-мо ТРАДИЦИОНАЛНО ИСКАЧУВАЊЕ „ГОЛЕМ КОРАБ 2019“

Програма:
08.09.2019 – НЕДЕЛА
9:00 Официјално започнување на искачувањето
15:00 Затворање на врвот за искачување и враќање на сите од врв и од патеката назад ко караула Победа. Нема да се дозволи натамошно искачување поради режимот на гранична контрола и безбедност на учесниците.
19:00 Заминување на последниот Автобус.
Патеката до врвот Голем Кораб (2764 мнв) е 18160м долга,во двата правца. Патеката е маркирана,а водачите од клубот се долж патеката за евентуална помош и асистенција.
Почетна точка за искачувањето е караулата Победа на 1450 мнв.
Вода за пиење има на првото бачило. Пиење вода од попатните поточиња нее препорачливо поради можно загадување на истата од стадат на овци ки се напасуваат по ливадите. Пожелно е со вас да имате околу 2 л. вода.
Оваа година ќе има посебен режим на пропуштање на возилата. Предност ќе има организираниот Автобуски превоз од Скопје од страна на ПК Кораб. Сите учесници кои доаѓаат со сопствен превоз ќе мора да ги почитуваат упатствата и насоките од граничната полиција и од редарите на ПК КОРАБ.

И оваа година како и претходната Националниот Парк Маврово ќе врши наплата за учесниците на походот во износ од 30 ден по особа.

Сите учесници треба да бидат добро психофизички подготвени. Учесниците треба да се опремени со стандардна планинарска опрема за високи планини и различни временски услови (Планинарски чевли, Јакна, Кабаница, Блузон и сл.)

Важни информации

Билети за превоз ќе можат да се купат од Вторник 03. 09 2019 секој ден заклучно со Петок 06. 09. 2019 год. од 19 до 21 часот во Дома на АРМ.
ЦЕНА ЗА ПРЕВОЗ СКОПЈЕ – КОРАБ – СКОПЈЕ 600 ден. (во цената е пресметана и сумата од 30 ден по особа која ја наплаќа НП МАВРОВО)

1. Поаѓање автобуси во 05.00 од пред железничка станица према комплекс банки.
– дојдете 15 мин. порано за да го најдете автобусот со бројот кој е на вашиот билет.
2. Билетот задолжително чувајте го и за враќање, бидејки ќе мора да го покажете.
3. Во автобусите не оставајте ништо бидејки автобусите се враќаат по редоследот онака како што ќе се исполнуват.
4. Искачувањето на врвот трае до 15,00 кога врвот се “затвора” за искачување и секој е должен, без оглед каде се наоѓа, да почне да се враќа кон стартната позиција, односно кон автобустите.
5. На патеките по кои ке се движите не оставајте никакви отпадоци, туку вратете ги во сопствените ранци до првите канти или контејнери во урбаните средини.

28th CLIMBING „GOLEM KORAB 2019“ – 08. SEPTEMBER, 2019

Dear participants,
Honoring September 8, the Independence Day of the Republic of Macedonia, the Mountain Climbing Club KORAB from Skopje, has the pleasure to invite you to participate in the 28th, traditional international climbing GOLEM KORAB. The event will take place on September 08. 2019 (Sunday).
This year the Club will also provide a buss transport for all participants to the destination from Skopje and back. The Busses will leave from the Skopje Railway Station. The busses will be leaving at 5 am, and the cost of a return ticket is 600 denars or (EUR 10).

You can by ticket in Army Hall every day from 19:00 – 21:00 h. starting from Тuesday 03. 09 2019 to Friday 06. 09. 2019.

PROGRAMME
Sept. 09. (Sunday)
5 am departure with busses from Skopje to KORAB
8:30 am estimated arrival time to KORAB
9 am start of the climb from the location of POBEDA (ex Shtirovica)
3 pm closing of the summit and going back to POBEDA, granting awards
7 pm departure of the last buss to Skopje
The route of the climb to GOLEM KORAB (2764m a.s.l.) is 18160m long, altogether. It is marked and the guides from the Club KORAB will provide assistance to the participants.
The starting point is on 1450 m a.s.l.

Important notes:
Please be advised that there is no fixed schedule for departures from Skopje, i.e. the buses will leave as soon as all sits will be occupied. So, when you get off the bus, do not leave behind your belongings in the bus, like food, clothes etc.

The equipment needed is standard mountaineering equipment for fall tracking conditions while climbing on high summits.
Movement of the participants will be in the border area, please follow strictly the marked route.
Please do not leave the garbage on the mountain, i.e. put it in the nearest container. Lets leave KORAB clean, natural and virgin; Lets leave it just the way we found it, magnificent and wonderful!

Every participant is fully responsible for his health, physical condition and safety.
The Club KORAB takes no responsibility for the participants who do not follow the above stated rules.

Contact persons:
Ljubo 070 33 06 79;
Vane 076 42 70 62;
Club KORAB
President
Ljubomir Kotevski


Leave a comment

Please enter the Page ID of the Facebook feed you'd like to display. You can do this in either the Custom Facebook Feed plugin settings or in the shortcode itself. For example, [custom-facebook-feed id=YOUR_PAGE_ID_HERE].

FACEBOOK

КАЛЕНДАР

<< Oct 2021 >>
MTWTFSS
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31